Sejarah Ayam Kampung :-
Ayam kampung atau nama saintifiknya Gallus domesticus berasal daripada baka ayam hutan merah (Gallus gallus). Di Negara barat ia dikenali sebagai ayam ternak lepas (free range chicken) ataupun ayam organik. Hal ini kerana, ayam ini diternak secara bebas di kawasan kampung.
Ayam kampung atau nama saintifiknya Gallus domesticus berasal daripada baka ayam hutan merah (Gallus gallus). Di Negara barat ia dikenali sebagai ayam ternak lepas (free range chicken) ataupun ayam organik. Hal ini kerana, ayam ini diternak secara bebas di kawasan kampung.
Ciri-ciri Ayam Kampung :-
- Boleh diternak dan dibiak sepanjang tahun
- Dipelihara di kawasan luar bandar secara bebas (reban-tempat tidur ayam pd waktu malam)
- Bergerak aktif dan mampu mencari makanan sendiri
- Daging yang pejal, manis dan berkhasiat tinggi
- Harga yang tinggi di pasaran
- Ibu ayam kampung menetaskan telur dengan sendiri
- Ibu ayam kampung bertanggunjawab terhadap anaknya. (kawal anaknya drpd gangguan musuh dan cuaca yang sejuk)
Pengurusan secara berperingkat :-
Peringkat anak (1
hari- 4 minggu)
·
Pastikan anak ayam mendapatkan suntikan
pencegahan penyakit
·
Beri makanan bermutu dan minuman
secukupnya
·
Pastikan ada lampu untuk memberi
kepanasan sehingga umur 2 minggu
Peringkat membesar sehingga bertelur (4minggu-22
minggu)
·
Pastikan anak ayam mendapat suntikan
pencegahan penyakit
·
Boleh dilepaskan pada siang hari
·
Sediakan sarang bertelur
·
Elakkan mengganggu ibu yang sedang
mengeram
Pembiakan
·
Melibatkan perkahwinan secara
tabie/asli
·
1 ekor ayam jantan untuk 10 ekor ayam
betina
·
Dipelihara di dalam reban dengan
penyediaan sarang bertelur
·
Tempat yang sunyi,kering dan bebas dari
gangguan
·
Kebiasaan boleh mengeram sehingga 15
biji telur dalam jangkamasa 21 hari.
·
SOURCES;
http://dinarafarm.blogspot.com/2011/12/panduan-menternak-ayam-kampung.html
No comments:
Post a Comment